Carving and Building Space

As I mentioned in a post a few weeks ago ( click here to read) my first university project of 3rd Year was called ‘Carving space’. From a 8x8x10m mass we had to create a beautiful entrance, stairway, and final room. Continuing on from this, we then had a project called ‘Building Space’, were we had to take our designs, take them out of the mass, and apply materiality, surface and substance to the projects, adding layers of detail and technical knowledge. I had my crit on Friday and since it went well I thought I’d share this introductory task with you all!

This first image is of my sketch section for the ‘carving space’ portion of the project, showing mass and light. The corridor and main room are weaved between tall light wells which pierce the top of the mass. These corridors and final room then ‘borrow’ light from the light tunnels, rather than receiving direct light.

Image

Image

Following this stage, I then had to think about materiality, and taking this space out of the mass.

Image

Image

My building eventually ended up with these tall brass light wells, which reflect the sunlight down through tiny connections into the main space. Not only do they fill the spaces with a warm orange glow, but they capture sound, changing the acoustics inside into an echoey metallic vibration. The other surfaces are textured concrete with stitching running through them, inspired by the work of Tactility Factory in Belfast.

Screen Shot 2013-10-21 at 15.26.57

I made a video showcasing the way the light travelled through the building at different times of the day, and the tinny sound rain would make as it travelled through the light wells and bounced off the metal, unfortunately I can’t upload it on the blog but let me know what you think and if you would like to continue to see uni updates 🙂

Advertisements